Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI zajmuje się opracowaniem nowych produktów żywnościowych i technologii. Organizuje i nadzoruje proces produkcji produktów żywnościowych na powierzonym odcinku produkcji. Bada nowoczesne techniki i technologie oraz opracowuje różne asortymenty produktów żywnościowych. Obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów spożywczych. Po ukończeniu szkoły technik technologii żywności wykonuje pracę w zakładach przemysłu spożywczego i może kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunku technologii żywności, dietetyka, towaroznawstwo.
d
W trakcie nauki przystąpisz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w dwóch etapach:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych,
SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
Uzyskanie pozytywnego wyniku z tych dwóch kwalifikacji pozwoli Ci na uzyskanie tytułu TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
wytwarzania produktów spożywczych;
obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych;
organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;
kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.
Technolodzy mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych. Jesteś technologiem
który opracowuje nowe receptury i wprowadza je do produkcji, zmienia i doskonali istniejące wyroby;
nadzoruje i kontroluje podległych pracowników, organizuje ich pracę, szkoli, odpowiada za jakość, terminowość i wydajność pracy; przygotowuje rozliczenia zużycia surowców, opakowań, energii, maszyn;
Jesteś technologiem ,który bada organoleptycznie i za pomocą specjalistycznej aparatury surowce, półprodukty, dodatki, odpady na każdym etapie produkcji oraz każdą partię gotowego wyrobu;
CZEGO BĘDZIESZ SIĘ UCZYŁ? TREŚCI KSZTAŁCENIA W procesie kształcenia zawodowego zaznajamiając się z następującymi przedmiotami: technologia żywności, towaroznawstwo żywności, mikrobiologia żywności, analiza żywności, maszyny i urządzenia przetwórstwa spożywczego, działalność przedsiębiorstwa spożywczego zdobędziesz wiedzę dotyczącą:
przebiegu procesu produkcji wyrobów spożywczych
współczesnych metod przetwarzania żywności
określania wartości odżywczej żywności
przepisów prawa żywnościowego
roli drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym
przygotowanie próbek żywności do przechowywania i badań laboratoryjnych
sensorycznej oceny żywności
podstawowych badań laboratoryjnych surowców i produktów spożywczych.
CO BĘDZIESZ UMIAŁ PO UKOŃCZENIU SZKOŁY? CZYLI KWALIFIKACJE
samodzielnie organizować stanowisko pracy
posługiwać się dokumentacją techniczną i technologiczną
dobierać surowce, dodatki i opakowania do wyrobu produktów spożywczych
dobierać narzędzia i maszyny do określonej produkcji
wykonać badania laboratoryjne w celu oceny jakościowej wyrobów spożywczych
komunikować się, wyszukiwać i przetwarzać informacje
organizować działalność własnej, małej firmy.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE Twoja wiedza i umiejętności pozwolą Ci:
kontynuowanie nauki na studiach wyższych ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności akademii rolniczych lub kierunkach pokrewnych
podjęcie pracy w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi i dystrybucję żywności
zatrudnienie przy produkcji szerokiej gamy artykułów spożywczych, przy obsłudze urządzeń produkcyjnych oraz przy organizacji produkcji i jej kontroli.
otworzenie własnej działalności gospodarczej
Dyplom i Europass Uczniowie technikum po zdaniu egzaminu z przygotowania zawodowego otrzymują dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe oraz suplement do dyplomu w języku angielskim, uznawany w całej Unii Europejskiej zawierający szczegółowy opis poziomu wykształcenia, umiejętności zawodowych oraz wykaz zawodów, do których wykonywania upoważniony jest posiadacz dyplomu.
Informacje o plikach cookie
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.