KONKURS "PIERNIK W LITERATURZE"
Organizator: Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku ul.Szczecińska 36
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Termin konkursu: 5 grudnia 2014 roku, godz.10.00
Cel konkursu
- Rozwijanie uzdolnień gimnazjalistów i zainteresowań przyszłym zawodem.
- Tworzenie możliwości do współzawodnictwa uczniów.
- Propagowanie dziedzictwa kulturowego oraz wdrażanie do samokształcenia.
- Rozbudzanie wrażliwości estetycznej i twórczej oraz propagowanie czytelnictwa.
- Międzyszkolna rywalizacja zespołowa.
Warunki uczestnictwa
- Konkurs przeznaczony jest dla uczniów klas gimnazjalnych.
- Każda szkoła biorąca udział może zgłosić 2 zespoły dwuosobowe.
- Warunkiem uczestnictwa jest nadesłanie karty zgłoszenia( załącznik nr 1) i propozycji literackiej (załącznik nr 2) na adres Organizatora do dnia 30 października 2014 roku.
Przebieg konkursu
Konkurs dzieli się na III etapy:
- I etap - zespół powinien opracować i przesłać na adres e-mail Organizatora do 30.X.2014r. skanowaną i wypełnioną kartę zgłoszenia (zał. nr 1) oraz propozycję literatury (zał. nr 2) może to być fragment z książki , z której zaczerpnięto inspirację do zbudowania domku z piernika lub opis literacki sporządzania pierników( literatura nie musi obejmować programu nauczania klas gimnazjalnych)
- II etap - sporządzenie domku - chatki z piernika z własnych surowców na terenie własnej placówki ( podstawa pod piernik nie większa niż 30 cm)
- III etap- finał:
- Ustna prezentacja( czytanie lub deklamacja 5-10 min ) wybranego fragmentu z literatury i uzasadnienie wyboru przed jury.
- Wyeksponowanie na stanowisku gotowej chatki z ciasta piernikowego.
- Ogłoszenie wyników.
- Nagrodzenie zwycięskich ekip.
Zasady konkursu
- Do prezentacji wyrobów piernikowych udostępnione będą stoliki o wymiarach 70x50 cm.
- Wszystkie surowce, materiały i dekoracje oraz transport do zadania konkursowego uczestnicy organizują we własnym zakresie.
- Nad prawidłowością konkursu będzie czuwało profesjonalne jury.
- Prace zgłoszone do konkursu pozostają do dyspozycji Organizatora, który zastrzega sobie prawo do ich wykorzystania.
- Wszystkie prace mogą być przywiezione do organizatora 2 godz. przed rozpoczęciem konkursu
Kryteria oceny i nagrody
Rozstrzygnięcia dokona komisja powołana przez Organizatora w oparciu o następujące kryteria:
1.Chatka z piernika
- Kolorystyka i trudność wykonania elementów 0-10 pkt
- Estetyka pracy 0-10 pkt
- Inwencja twórcza, tradycja i wartości artystyczne 0-10 pkt
2. Praca literacka
- prawidłowość zapisu bibliograficznego 0-5 pkt
- logiczna struktura argumentacyjna 0-5 pkt
- świadomość literacka 0-5 pkt
Zwycięzcy I do III miejsca otrzymają nagrody rzeczowe i dyplomy. Finaliści uzyskają pierwszeństwo podczas rekrutacji do Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku ul.Szczecińska 36. Kontakt telefoniczny-nauczyciele przedmiotów żywieniowych :
Bożena Skrzypek 603230277
Aneta Pestka 607042220