foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
Witaj na stronie Zespołu Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta w Słupsku. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą kształcenia oraz aktualnościami szkolnymi.

KONKURS "PIERNIK W LITERATURZE"


Organizator: Zespół Szkół Agrotechnicznych w Słupsku ul.Szczecińska 36
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Termin konkursu: 5 grudnia 2014 roku, godz.10.00

Cel konkursu

  1. Rozwijanie uzdolnień gimnazjalistów i zainteresowań przyszłym zawodem.
  2. Tworzenie możliwości do współzawodnictwa uczniów.
  3. Propagowanie dziedzictwa kulturowego oraz wdrażanie do samokształcenia.
  4. Rozbudzanie wrażliwości estetycznej i twórczej oraz propagowanie czytelnictwa.
  5. Międzyszkolna rywalizacja zespołowa.

Warunki uczestnictwa

  1. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów klas gimnazjalnych.
  2. Każda szkoła biorąca udział może zgłosić 2 zespoły dwuosobowe.
  3. Warunkiem uczestnictwa jest nadesłanie karty zgłoszenia( załącznik nr 1) i propozycji literackiej (załącznik nr 2) na adres Organizatora do dnia 30 października 2014 roku.


Przebieg konkursu
Konkurs dzieli się na III etapy:

  • I etap - zespół powinien opracować i przesłać na adres e-mail Organizatora do 30.X.2014r. skanowaną i wypełnioną kartę zgłoszenia (zał. nr 1) oraz propozycję literatury (zał. nr 2) może to być fragment z książki , z której zaczerpnięto inspirację do zbudowania domku z piernika lub opis literacki sporządzania pierników( literatura nie musi obejmować programu nauczania klas gimnazjalnych)
  • II etap - sporządzenie domku - chatki z piernika z własnych surowców na terenie własnej placówki ( podstawa pod piernik nie większa niż 30 cm)
  • III etap- finał:
  1. Ustna prezentacja( czytanie lub deklamacja 5-10 min ) wybranego fragmentu z literatury i uzasadnienie wyboru przed jury.
  2. Wyeksponowanie na stanowisku gotowej chatki z ciasta piernikowego.
  3. Ogłoszenie wyników.
  4. Nagrodzenie zwycięskich ekip.


Zasady konkursu

  • Do prezentacji wyrobów piernikowych udostępnione będą stoliki o wymiarach 70x50 cm.
  • Wszystkie surowce, materiały i dekoracje oraz transport do zadania konkursowego uczestnicy organizują we własnym zakresie.
  • Nad prawidłowością konkursu będzie czuwało profesjonalne jury.
  • Prace zgłoszone do konkursu pozostają do dyspozycji Organizatora, który zastrzega sobie prawo do ich wykorzystania.
  • Wszystkie prace mogą być przywiezione do organizatora 2 godz. przed rozpoczęciem konkursu

Kryteria oceny i nagrody
Rozstrzygnięcia dokona komisja powołana przez Organizatora w oparciu o następujące kryteria:

1.Chatka z piernika

  • Kolorystyka i trudność wykonania elementów 0-10 pkt
  • Estetyka pracy 0-10 pkt
  • Inwencja twórcza, tradycja i wartości artystyczne 0-10 pkt

2. Praca literacka

  • prawidłowość zapisu bibliograficznego 0-5 pkt
  • logiczna struktura argumentacyjna 0-5 pkt
  • świadomość literacka 0-5 pkt

Zwycięzcy I do III miejsca otrzymają nagrody rzeczowe i dyplomy. Finaliści uzyskają pierwszeństwo podczas rekrutacji do Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku ul.Szczecińska 36. Kontakt telefoniczny-nauczyciele przedmiotów żywieniowych :

Bożena Skrzypek 603230277
Aneta Pestka 607042220